donderdag 1 december 2011

Stilstand kost geld - veel geld

Een autofabriek die stilstaat, kost gierend veel geld. De derdekwartaalcijfers van Swedish Automobile (Swan) tonen een nettoverlies van 142 miljoen euro voor de periode juli tot en met september 2011. Gedurende het hele kwartaal stond de productie stil. Des te verrassender is, dat uit de tabellen toch nog 130 geproduceerde auto's tevoorschijn komen.

Het verlies in 2011 is al opgelopen tot 366 miljoen euro. Zo snel loopt het dus uit de hand als het maar blijft duren tot er een oplossing komt. Astronomische cijfers, die geen fraai beeld schetsen voor potentiƫle investeerders.

Leegverkocht
Omdat de productie al zo lang stilstaat, raakt de bestaande voorraad leegverkocht. Er werden in het derde kwartaal 1.235 auto's aan importeurs en dealers (wholesale) verkocht. De verkopen aan eindklanten (retail) bedroegen 2.775 auto's. Vorig jaar waren de wholesale-verkopen hoger dan de retailverkopen omdat dealers voorzien moesten worden van nieuwe auto's.

De productie van de 9-4X die in de fabriek van General Motors wordt gebouwd naast het zustermodel van Cadillac is intussen ook gestaakt. Saab heeft geen geld meer om GM te betalen voor de gereedgekomen auto's.

Nog even en er is geen enkele nieuwe Saab meer te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten