vrijdag 16 december 2011

Bewindvoerder van Saab: wie volgt?

Bewindvoerder van Saab lijkt geen aantrekkelijk baantje. De beoogd opvolger van Guy Lofalk was niet eens één dag in functie toen hij zich al terugtrok. Maar er is alweer een nieuwe man gevonden.

Curieus is het wel. Afgelopen woensdag dienden Guy Lofalk en Saab samen het verzoek in om Lofalk van de zaak af te halen. Daarin noemden ze meteen Lars-Henrik Andersson van advocatenkantoor Lindahl als opvolger. Die pakte donderdag echter de telefoon om de rechtbank te melden dat hij niet beschikbaar was. De reden daarvoor is niet bekend.

Saab-soap
Het is de zoveelste opmerkelijke wending in de Saab-soap die nu al zoveel maanden duurt. Nog wonderlijker is dat Saab donderdag inderhaast met een nieuwe naam op de proppen kwam: Lars Söderqvist van advocatenkantoor Hökerberg en Söderqvist.

Söderqvist is wel beschikbaar. Hij weet zelfs al het een en ander van het financieringsplan voor Saab dat in de maak is, onthulde hij tegen de Zweedse krant Dagens Industri. Hij is daar al bij betrokken. Maar ook hier duikt weer iets curieus op: Söderqvist zegt tegen de krant feiten te kennen over het plan die Lofalk niet kent.

Hoewel Lofalk formeel nog in functie is, omdat de rechtbank pas maandag naar zijn verzoek kijkt, lijkt hij nu al niet meer mee te doen. Saab en Victor Muller bereiden zich overduidelijk voor op voortzetting van de reorganisatieperiode, zonder Lofalk.

Muller heeft de rechtbank zover gekregen dat hij maandag zijn verhaal mag doen. Dat levert hem een weekend tijdwinst op in de onderhandelingen met Youngman. Maar ook de vorm helpt hem. In plaats van schriftelijke documenten, mag hij mondeling toelichten wat hij van plan is. Muller kennende zal hij er een zeer overtuigende presentatie van maken, waarin hij de rechtbank en de zaal zal proberen mee te nemen in zijn visie. Communicatieve vaardigheden zijn mooi meegenomen, maar waar het eigenlijk om draait: een deal die écht wat waard is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten