maandag 12 december 2011

Vraagt Saab zelf faillissement aan?

Het zou de nederlaag voor Victor Muller zijn die hij tot dusver tegen elke prijs probeerde te voorkomen: zelf faillissement aanvragen voor Saab. Maar vandaag gaan er geruchten in de Zweedse krant Dagens Industri op basis van bronnen dat Saab echt zelf naar de rechter stapt met een faillissementsaanvraag.

Tegelijk zijn er andere berichten die het tegendeel beweren. Daar komen uitlatingen van Youngmans vertegenwoordiger Rachel Pang bij. Zij zegt tegen persbureau TT dat er nog onderhandeld wordt. Een afronding is nabij en - belangrijk - Youngman zal geld naar Saab overmaken, zegt Pang in een kort gesprek. Dat voedt de gedachte dat het nog te vroeg is voor een faillissementsaanvraag.

Rachel Pang heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk de intentie geuit om Saab te willen laten voortbestaan. Haar bedrijf is echter nog steeds niet tot een overeenkomst gekomen. Sterker nog, eerdere toezeggingen over geld werden niet nagekomen.

Personeel wil geld
Het lijkt niet logisch dat Saab zelf faillissement aanvraagt. Victor Muller roept al maanden dat faillissement 'geen optie' voor hem is. Vanuit het standpunt van de Saab-werknemers is het echter wel logisch. Zij hebben hun november-salaris nog niet gehad. Als de onderneming in gebreke blijft, kan de staat compensatie bieden. Maar dat kan alleen als het bedrijf in kwestie failliet verklaard is. De Saab-medewerkers die nog Kerstinkopen moeten doen, maar nog steeds wachten op hun geld, hebben dus belang bij een faillissement, want dan kunnen ze een andere geldbron aanboren.

Zelf faillissement aanvragen door Saab zou betekenen dat Victor Muller echt geen enkele oplossing meer ziet om een investeerder aan zich te binden. Dan is zijn avontuur met Saab ten einde. En is "straatvechter" Muller gevloerd.

Handel stil
De AFM heeft de handel in het aandeel Swedish Automobile stilgelegd in afwachting van een persbericht van de onderneming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten