vrijdag 11 november 2011

Saab mogelijk niet helemaal naar Chinezen

Mogelijk houdt Swedish Automobile nv (Swan) toch nog een belang in Saab Automobile ab. Nu General Motors blokkeert dat Pang Da en Youngman 100% van Saab in handen krijgen, moet dat percentage worden aangepast. Swan houdt nadrukkelijk alle mogelijkheden open bij de aanpassing van de eigendomsverhoudingen.

Dat bleek vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Swan. De bestuurders van Swan, Victor Muller en Rob Schuijt, putten zich uit in mitsen en maren, om aan te geven dat er nog niets definitief is. Maar duidelijk is wel dat zij niet zo makkelijk aan de kant geschoven kunnen worden als de Chinezen hebben geprobeerd te doen.

GM dreigt
Pang Da en Youngman willen Swan lozen, omdat die holding voor hen alleen maar ballast is. Het gaat hen om het volledige eigendom van Saab. Maar daar heeft GM deze week een stokje voor gestoken. GM heeft contractueel de mogelijkheid om bij een 'change of control', en dat is de verkoop van Saab, te stoppen met onderdelen leveren. Daar heeft GM mee gedreigd.

Datum vooruit schuiven
Sinds dinsdag probeert Muller koortsachtig om samen met Pang Da en Youngman tegemoet te komen aan de bezwaren van GM. Een definitief ja of nee van GM is niet te verwachten vóór 15 november, de dag dat de principe-overeenkomst over de verkoop van Saab afloopt. Daarom is Saab nu in gesprek met de Chinezen om die datum vooruit te schuiven.

GM kan wel leven met gedeeltelijke verschuiving van eigendom. Daarom was de oorspronkelijke deal waarin Pang Da en Youngman samen 54% in Swan zouden nemen en Muller zelf 27% zou houden, voor GM wel bespreekbaar.

Muller lachende derde?
Muller wilde koste wat kost Swan in het spel houden, omdat hij alleen dan zijn investering van de afgelopen jaren (zijn belang van 27% in Swan) tot waarde kan laten komen. Alleen omdat hij door de Chinezen met de rug tegen de muur werd gedreven, kon hij niet anders dan instemmen met de verkoop van Saab. Zeer tegen zijn zin, omdat dit voor hem persoonlijk het slechtst denkbare scenario is, waar hij zijn persoonlijke investering bij verliest. Als Swan toch nog een rol houdt in de eigendomsstructuur van Saab, is Victor Muller mogelijk de lachende derde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten