woensdag 21 september 2011

Ongelofelijk overleven

Saab kan toch in reorganisatie gaan. Dat heeft de Zweedse rechter vanmiddag in hoger beroep bepaald. Het is wederom een knap staaltje overlevingskunst van Victor Muller.

Twee weken geleden werd het verzoek tot reorganisatie nog afgewezen, maar vanmiddag gaf een hogere rechtbank in hoger beroep Saab alsnog toestemming om in reorganisatie te gaan.

Deze belangrijke ommekeer is zeer kenmerkend voor de manier waarop Victor Muller onderneemt. Steeds als de situatie volkomen uitzichtloos lijkt, weet hij de zaak een wending te geven waardoor hij alsnog slaagt. Deze keer helpt de Zweedse rechter hem een handje.

Toezeggingen
Waarom het verzoek in eerste aanleg werd afgewezen en nu in hoger beroep alsnog is toegewezen, heeft waarschijnlijk te maken met concretere toezeggingen vanuit Saabs beoogde Chinese partners Pang Da en Youngman. Zij hebben in het kader van het hoger beroep hun steun geuit, zowel in een brief aan de rechtbank als in de pers. Youngman wil op korte termijn 70 miljoen euro voorschieten en stelde zelfs honderden miljoenen aan investeringen in het vooruitzicht voor de langere termijn.

De reorganisatie naar Zweeds model betekent dat schuldeisers in die periode geen aanspraak kunnen maken op gelden of bezittingen van Saab. Er komt een bewindvoerder naast de directie en de salarissen worden betaald via een staatsfonds. Het toekennen van de reorganisatie betekent automatisch dat de faillissementsverzoeken die enkele vakbonden en leveranciers de afgelopen maanden hebben ingediend, komen te vervallen. De reorganisatie duurt drie maanden en kan verlengd worden tot maximaal een jaar.

Tijd winnen
De reorganisatie is eigenlijk alleen maar bedoeld om tijd te winnen. Saab moet de tijd zien te overbruggen totdat de beloofde 245 miljoen euro van de Chinese partners Pang Da en Youngman naar Zweden wordt overgemaakt. Met dat geld moet de 150 miljoen euro aan achterstallige rekeningen bij leveranciers worden voldaan. Pas dan kan de autoproductie in Trolhättan weer worden hervat.

Pang Da en Youngman doorlopen momenteel een goedkeuringsprocedure bij de NDRC, de Chinese autoriteit die de investering in Saab moet goedkeuren. Victor Muller zei vanmiddag dat hij uiterlijk begin november uitsluitsel van de NDRC verwacht, dus ruim binnen de driemaandsperiode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten