donderdag 8 september 2011

Afwijzing surseance zware klap voor Saab

De rechter heeft surseance van Saab afgewezen. Victor Muller heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Toch nog verrassend heeft de Zweedse rechter de aanvraag tot surseance van Saab vanmiddag afgewezen. Het nationale gevoel in Zweden is ondergeschikt aan de feiten. Rechter Gunnar Krantz was duidelijk in zijn toelichting: het gebrek aan geld is wel aangetoond, maar de mogelijke oplossing ervoor niet.

Geen oplossing
Een voorwaarde voor surseance naar Zweeds model is dat er een oplossing voor de gerezen problemen in het vooruitzicht is. Ondanks dertien pagina's toelichting en het gloedvolle betoog van Victor Muller gisteren op een persconferentie vond de rechter de argumentatie onvoldoende om surseance toe te staan.

Zoals we gisteren al constateerden op dit blog, kon Muller geen enkele garantie geven dat er snel geld komt. Het vurig gewenste geld van de beoogde Chinese partners. Muller blijft volhouden dat het niet al te lang meer duurt voordat het Chinese geld komt, maar daar nam de rechter geen genoegen mee. Te algemeen en te weinig informatie over de waarschijnlijkheid, vond de rechter. Ook Mullers beweringen over potentiƫle andere geldschieters vond de rechter te vaag.

Hard aangekomen
Velen hebben de afgelopen jaren geloofd in de verhalen van Muller. De zonnige toekomstperspectieven die hij keer op keer in gloedvolle betogen schetste, trokken steeds opnieuw mensen over de streep. Maar de Zweedse rechter trok vandaag een streep voor Muller. Zijn 'nee' moet hard zijn aangekomen bij de man die doorgaans geen nee accepteert.

Muller heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten