vrijdag 21 november 2014

Spyker op weg naar uitstel van betaling


Spyker lijkt op weg naar uitstel van betaling. Het personeel van de sportwagenbouwer is vrijdagmiddag in Zeewolde bij elkaar gekomen, laten bronnen weten aan Spyker-Saab blog.

Op basis van de informatie van de bronnen lijkt het erop dat Spyker voorbereidingen treft om uitstel van betaling aan te vragen. De surseance zou begin volgende week uitgesproken kunnen worden, zo melden zij. Opvallend: Victor Muller was niet aanwezig, Spyker's financieel directeur Arjen Dikken wel

De rechtbank in Lelystad kon nog niet bevestigen of Spyker al een verzoek tot surseance heeft ingediend.

Als Spyker op eigen verzoek in surseance komt, kan het zich voorlopig zijn schuldeisers van het lijf houden. De achterstallige salarisbetalingen worden dan overgenomen door het UWV. Personeel van Spyker heeft geheel of gedeeltelijk al een paar maanden geen salaris meer ontvangen.

In surseance gaan geeft Victor Muller lucht om te proberen een oplossing voor het geldgebrek te vinden, zonder dat zijn schuldeisers in zijn nek hijgen. Muller koopt tijd, tijd die hij hard nodig heeft om investeerders te vinden die Spyker er met vele miljoenen wee bovenop willen helpen.

Voorportaal voor faillissement
Met het aanvragen van uitstel van betaling neemt Muller een verregaande stap voor Spyker. Surseance is het allerlaatste redmiddel voor een onderneming en is het voorportaal van een faillissement. Het gebeurt vaker dat bedrijven in surseance alsnog failliet gaan, dan dat ze de openstaande rekeningen kunnen voldoen.

Om surseance te verkrijgen moet Muller de rechtbank ervan overtuigen dat Spyker een levensvatbare toekomst heeft en dat een oplossing voor de financiële problemen nabij is. Met zijn overtuigende manier van presenteren zal Muller voor de rechtbank ongetwijfeld een gloedvol betoog houden, vol plannen en vergezichten met topverkopen voor de B6 Venator en de C8 Aileron.

Op het moment dat een rechter het verzoek tot uitstel van betaling inwilligt, wordt een bewindvoerder aangesteld. Die houdt toezicht op de boedel en verricht de financiële handelingen binnen Spyker. In samenwerking met de bewindvoerder moet Muller dan proberen de schuldenlast van Spyker te verlichten. Ook moet hij Spyker reorganiseren opdat de onderneming weer levensvatbaar wordt.

Penibel
Dat de financiële situatie bij Spyker zeer penibel is, is de laatste maanden wel duidelijk geworden. Begin dit jaar had interim manager legal affairs Joest Straat een zaak tegen Spyker aangespannen vanwege achterstallige betaling van zijn facturen van in totaal EUR 24.500. De sportwagenfabrikant uit Zeewolde beriep zich aanvankelijk meerdere keren op betalingsonmacht wegens geldgebrek. De rechter dwong Spyker om Straat te betalen.

Deze zomer stond de Belastingdienst op het punt een belastingschuld te innen via een veiling van de inboedel van Spyker. Die werd op het laatste moment afgewend, doordat Spyker alsnog betaalde.

Recent kwam de huurachterstand van Spyker van ruim EUR 152.000 naar buiten. Verhuurder Jacques Walch spande een kort geding aan om zeven maanden huurachterstand betaald te krijgen, en won. De rechter veroordeelde Spyker tot betaling en tot ontruiming van het bedrijfspand in Zeewolde. Voorlopig mag de sportwagenfabrikant echter toch blijven zitten, omdat het Walch wist te overtuigen dat de huur kan worden voldaan.

Dochternonderneming Spyker Events & Branding verkeert al in surseance. Volgens curator Henk Pasman wordt volgende week duidelijk wat er gaat gebeuren met dit bedrijfsonderdeel. De ontwikkelingen hier lijken niet los te kunnen worden gezien van de ontwikkelingen bij moederbedrijf Spyker Cars.

Twee medewerkers van Spyker Events & Branding hadden al een rechtszaak aangespannen om hun achterstallige salaris te krijgen. Op de dag van de zitting kwam Spyker echter alsnog met geld over de brug, zodat de zaak werd afgeblazen. Vervolgens heeft Spyker Events & Branding op eigen verzoek surseance aangevraagd.

1 opmerking:

  1. En nu afwachten of onze 'Hollandse Houdini' zich nog uit de ketenen van zijn schuldeisers kan bevrijden......

    BeantwoordenVerwijderen