dinsdag 21 juni 2011

Saab-leveranciers hebben weinig keus

'Het zal nooit meer gebeuren', beloofde Victor Muller de medewerkers van Saab medio mei toen hij ze in de fabriek toesprak nadat hij was teruggekeerd uit China met de overeenkomst met Pang Da op zak. Muller had het over de productie-onderbreking die zeven weken geduurd heeft.

Maar die belofte hield niet lang stand. Vandaag twee weken geleden stopte de band halverwege de dag, omdat er onderdelen op waren. Saab heeft vandaag bekendgemaakt dat de productie deze en volgende week stil blijft liggen.

Reden is dat Saab nog altijd met zijn leveranciers in gesprek is over betaling van achterstallige rekeningen en nieuwe leveringsvoorwaarden. Vandaag was er een belangrijke nieuwe stap in dat proces. Zweedse media melden dat Victor Muller zijn leveranciers een voorstel heeft gedaan: nu 10% van de achterstallige schuld betalen en de rest in september.

Waard

De Zweden vragen zich nu af wat die belofte waard is. De geschiedenis van Spyker leert dat Victor Muller vaker beloftes heeft gedaan die niet werden nagekomen. Ook bij Saab.

De vraag is waar Victor Muller tegen september geld vandaan denkt te halen. Wellicht rekent hij erop dat tegen die tijd de Chinese autoriteiten goedkeuring hebben verleend voor de deals met Pang Da en Youngman. Dan stromen er tientallen miljoenen euro's binnen.

Maar speculeren op beslissingen van dergelijke toezichthouders is lastig. Goedkeuringsprocedures hebben een eigen tijdspad en logica die zich niet laten sturen, hoe graag Muller dat ook zou willen. Wel heerst er scepsis bij kenners van de Chinese markt over het slagen van beide deals. Zij denken dat er niet zomaar groen licht gegeven zal worden. Hoe dan ook laat het besluit een paar manden op zich wachten.

Alternatief

Maar wat is het alternatief? Als de leveranciers het voorstel van vandaag niet accepteren, is het ongewis wat ze krijgen. En zelfs óf ze wat krijgen. In het voorstel krijgen ze in elk geval 10%. Ze hebben in zekere zin geen keus.
Voor de leveranciers is een faillissement van Saab geen optie want dan zijn ze nog meer benadeeld. Dan kunnen ze definitief niets meer leveren. Een faillissement is dus zeker niet in hun belang. Hooguit is dat in het belang van een partij die de Saab-boedel voor een prikje van de curator zou willen overnemen.

Antwoord

Muller wil morgen, dinsdag al meteen antwoord van zijn leveranciers. Die houden vandaag nog de kaken op elkaar over wat ze van het voorstel vinden. Het lijkt erop dat ze niet veel keus hebben. Voor hen is het te hopen dat Victor Muller zijn talent als fondsenwerver ook rond september weer zal hebben bewezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten