dinsdag 16 december 2014

Victor Muller schermt met 75 miljoen voor Spyker

Spyker werkt aan een financiering van 75 miljoen euro in de vorm van een obligatie-uitgifte. Dat meldt bewindvoerder Henk Pasman in zijn verslag over de surseance van Spyker Events & Branding.

Vreemd genoeg onderbouwt de bewindvoerder deze bewering in zijn verslag in het geheel niet. Pasman stelt slechts: "de directie heeft de bewindvoerder verteld dat men bezig is met een totale herfinanciering die een bedrag van 75 miljoen euro zou bedragen".

Spyker-topman Victor Muller zal ongetwijfeld druk bezig zijn met het zoeken van geldschieters, zoals hij dat in het verleden zo vaak heeft gedaan. En hij zal daar Pasman ongetwijfeld vol overgave over vertellen. Maar dat de bewindvoerder klakkeloos een dergelijk hoog bedrag in zijn verslag opneemt, zonder enige onderbouwing, dat roept vragen op: waar is dat bedrag op gebaseerd? Hoe concreet zijn de financiers die 75 miljoen euro in Spyker willen steken? Zijn dat betrouwbare partijen? Zijn er harde toezeggingen? Staat er iets zwart op wit?

Bewindvoerder Pasman wil desgevraagd echter geen toelichting geven of vragen beantwoorden, waardoor onduidelijk blijft wat de status van die 75 miljoen euro is. Het door Muller geschetste vooruitzicht is zo lastig op waarde te schatten. Het verleden van Spyker leert dat Muller vaker met redders komt waar later niets meer van werd vernomen.

Onvermoeibaar
We kennen Muller als iemand die onvermoeibaar de wereld afreist op zoek naar financiers voor Spyker. Dat doet hij al zolang Spyker bestaat. Zo kwam hij in 2007 met de rijke Rus Vladimir Antonov op de proppen. En in 2011, toen de financiële nood bij Saab hoog was, toog hij naar China om financiers binnen te halen. Dat liep uiteindelijk stuk.

In dit proces loopt Muller nogal eens op de zaken vooruit. Zo was er het voorbeeld van de mysterieuze Amerikaanse investeerder Alex Mascioli, die in 2011 met miljoenen zou bijspringen bij Saab omdat geld uit China op zich liet wachten. Ondanks beloftes en een ogenschijnlijk uitgewerkt investeringsvoorstel, kwam er niets van terecht. Toenmalig bewindvoerder Guy Lofalk van Saab veegde dan ook de vloer aan met de schimmige Amerikaan.

Aan het lijntje gehouden
Ook de schuldeisers van Spyker Events & Branding hebben ervaring met de beloftes van Muller. Diverse schuldeisers geven te kennen dat ze aan het lijntje gehouden werden met keer op keer nieuwe beloftes. Muller kan die erg overtuigend brengen, in de trant van 'geef me nog één dag en dan krijg je het'.

Maar ondanks die beloftes kwam er geen geld en zo raakte het geduld op. Meerdere schuldeisers zijn ertoe overgegaan om het faillissement voor Spyker's dochterondeneming aan te vragen. Spyker sneed hen de pas af door zelf uitstel van betaling aan te vragen.

Spyker Events & Branding verkeert sinds 28 oktober jongstleden in surseance. Op 2 december gingen ook de holding Spyker NV en de werkmaatschappij Spyker Automobielen BV in surseance, nadat meerdere schuldeisers, onder wie de fiscus en enkele personeelsleden, hadden gedreigd met een faillissementsaanvraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten