woensdag 2 juli 2014

Belastingdienst laat Spyker zijn ziel verkopen

De inboedel van Spyker gaat grotendeels onder de hamer. De Belastingdienst laat auto's veilen die de ziel van het sportwagenmerk zijn.

De veiling zal later deze maand plaatsvinden bij Troostwijk Auctions en geïnteresseerden kunnen tot 28 juli inschrijven. Op de website van het veilinghuis is te zien dat zowat de hele historie van Spyker eruit gaat: straatwagens, testwagens, prototypes, race-auto's en motorblokken.Spyker C8 Double 12 in race-uitvoering. Hiermee reed Spyker
de 24 Uur van Le Mans.
De lijst met te veilen kavels bevat onder meer het prototype van de D8 Peking-to-Paris suv. Ook de C8 Zagato staat op de lijst, net als de oranje C8 Double 12 raceauto waarmee Spyker in 2003 voor het eerst de 24 Uren van Le Mans uit reed. Ook de twee demo-C8 Ailerons, de oranje en de witte, plus een voorraad van 85 Audi V8-motorblokken worden genoemd. Verder staat er één van de allereerste Spyker C8 Spyders bij, met de tankvuldop nog in het midden op de voorklep. Het zijn allemaal unieke exemplaren, die samen het hart van de geschiedenis van Spyker vormen.

Opvallend is dat de jongste creatie van Spyker, de B6 Venator, niet ter veiling komt. Het prototype daarvan, dat op de Autosalon van Genève en op Pebble Beach te zien was, is juridisch mogelijk eigendom van Youngman, de Chinese partner waarmee Spyker in 2012 een investeringsdeal sloot, in ruil voor intellectueel eigendom.

Vorige generatie V8 motorblok van Audi dat in de Spyker-auto's ligt.
Ook opvallend is dat de veiling alleen auto's en auto-onderdelen betreft en geen gereedschappen, computers of kantoorinventaris. Zonder dit rollend materieel kan Spyker nog steeds functioneren, want de vitale bedrijfsinfrastructuur blijft intact.Het lijkt erop dat de veiling niet beoogt om Spyker in faillissement te helpen. In dat geval zou de lijst met te veilen voorwerpen nog veel langer kunnen zijn. Het lijkt in de huidige vorm een middel om geld op te halen.

Dat de Belastingdienst een veiling op touw zet, geeft aan dat Spyker de fiscus kennelijk nog iets verschuldigd is. En dat de fiscus kennelijk geen andere weg ziet dan een veiling te organiseren om dat ingelost te krijgen.

Of de veiling veel gaat opleveren, is maar de vraag. De auto's zijn weliswaar uniek voor het merk Spyker, maar meer curiosa dan verzamelaarsobjecten. Wat de opbrengst ook mag worden, als de veiling doorgaat, dan is Spyker beroofd van zijn ziel.

UPDATE 1
Bij Autoblog.nl laat Spyker-topman Victor Muller weten dat de kwestie is opgelost en dat de veiling niet zal plaatsvinden. Veilinghuis Troostwijk ontkent en zegt dat de Belastingdienst vooralsnog geen opdracht heeft gegeven om de veiling te annuleren.

De Belastingdienst wil niets zeggen over deze kwestie rond Spyker, maar de woordvoerder zegt wel dat een openbare verkoop het eindstadium is na een periode van aanmaningen en beslaglegging die maanden kan duren en waarin de schuldenaar de tijd krijgt om zijn schuld te voldoen.

Zal Victor Muller weer met een konijn uit zijn financieel hoge hoed komen? Zo heeft hij zijn Spyker in het verleden al diverse malen gered. Maar of Muller de veiling wel of niet weet af te wenden, duidelijk is wel dat Spyker nog steeds grote geldzorgen heeft.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten