donderdag 20 oktober 2011

Saabs bewindvoerder gelooft er niet meer in

Bewindvoerder Guy Lofalk die de reorganisatie bij Saab leidt, ziet er geen heil meer in. Hij verzoekt de rechtbank om de reorganisatie te beëindigen. De reden zal ongetwijfeld liggen in het alsmaar uitblijven van beloofde gelden uit China.

Saab kan zonder dat geld simpelweg niet overleven. Bij het uitblijven van uitzicht op een oplossing is de bewindvoerder gerechtigd om de reorganisatie te laten beëindigen. Lofalk is op dat punt gekomen, nu het Chinese geld waar Saab zo naar smacht maar niet lijkt te komen.

Cruciaal onderdeel
Alles draait om de 245 miljoen euro die de Chinese investeerders Pang Da en Youngman hebben toegezegd. Zij moeten eerst toestemming hebben van de Chinese autoriteiten voordat ze het geld naar Saab mogen overmaken. Die wordt in november verwacht, en om alvast de ergste nood te lenigen had Youngman een voorschot van 70 miljoen euro beloofd. Dat bedrag was een cruciaal onderdeel van het besluit van de rechtbank om de reorganisatie toe te staan.

Het geld liet echter op zich wachten. De deal was gegoten in een constructie waarbij Youngman techniek van Saab in licentie krijgt, maar daar werd over gesteggeld en zodoende stond de 70 miljoen nog steeds niet op Saabs bankrekening. Youngman heeft vorige week een voorschot van ongeveer 10 miljoen euro gegeven op dat voorschot van 70 miljoen, zodat Saab nog een beetje lucht kreeg.

Noodgreep
Als noodgreep heeft Saab verder ook North Street Capital, de kersverse koper van de Spyker sportwagens, ingeschakeld voor een aandelenuitgifte van enkele miljoenen en een lening van 60 miljoen dollar, zo bleek vandaag.

Maar dat heeft bewindvoerder Lofalk niet kunnen overtuigen. Lofalk handelde zoals het hem is opgedragen in zijn rol van bewindvoerder: een oplossing zoeken en als die er niet is, dan dat erkennen. Saillant is dat Lofalk door Saab zelf is aangedragen als kandidaat toen het bedrijf de reorganisatie-aanvraag deed.

Bewindvoerder vervangen
Saab heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen Lofalks beëindigingsaanvraag en verzoekt ook om hem te laten vervangen door een ander. Victor Muller zal tandenknarsend hebben toegezien hoe Lofalk vanuit zijn onafhankelijke positie kon handelen. Dat is niets voor Muller, die altijd zelf de touwtjes in handen wil hebben.
Lofalk heeft naar verluidt onder andere met Volvo-eigenaar Geely geflirt om Saab onder te brengen, maar die bedankte voor de eer. Ook BAIC, koper van de techniek van de oude generatie 9-3 en 9-5 modellen, werd benaderd maar wilde niet.

Einde van de reorganisatie zou betekenen dat schuldeisers weer hun vorderingen op Saab kunnen laten gelden en het faillissement van Saab kunnen aanvragen. De reorganisatie was bedoeld om de schuldeisers op afstand te houden totdat het beloofde Chinese geld zou binnenkomen. Maar daar wil Guy Lofalk niet meer op wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten