donderdag 25 juni 2015

LKD Lizings in beroep: Spyker nog niet uit surseance

De surseance van Spyker duurt nog even voort, want LKD Lizings blijft zich verzetten tegen het voorgestelde crediteurenakkoord.

Volharding kan LKD Lizings niet ontzegd worden. De Letse bank maakte bezwaar tegen het crediteurenakkoord dat Spyker zijn schuldeisers heeft voorgelegd. In dat voorstel kregen ze schulden tot 12.000 euro volledig vergoed, plus 10 procent van het meerdere als de openstaande schuld groter is. De meerderheid stemde vóór. Toen de rechter dat akkoord toch bekrachtigde, is LKD Lizings daartegen in beroep gegaan.

Het hof in Leeuwarden zal zich nu buigen over het bezwaar van LKD Lizings. De bank vindt het voorstel voor het crediteurenakkoord onvoldoende en denkt dat er op andere manieren meer geld uit Spyker te halen is.

Akkoord levert méér op
De rechter in Lelystad oordeelde op 11 juni jongstleden dat wat hem betreft het akkoord méér oplevert dan het uitverkopen van de boedel van Saab. In zijn vonnis maakte de rechter zijn sommetjes over de waarde die Spyker nu heeft, en dat is niet veel, aangezien de sportwagenbouwer al een hele tijd feitelijk stil ligt en er geen auto's gebouwd worden.

Volgens de rechter zou het voorgestelde crediteurenakkoord pas ongunstig uitpakken als de boedel van Spyker in geval van een faillissement meer dan 7,5 miljoen euro zou opleveren. Maar het lijkt de rechter en de bewindvoerder onwaarschijnlijk dat dat bedrag nu uit Spyker te halen is.

Claim van 2,3 miljoen euro
LKD Lizings claimt 2,3 miljoen euro van Spyker tegoed te hebben. Dat geld is in 2010 als lening verstrekt voor de lease van gereedschappen voor de Britse carrosseriebouwer CPP die voor Spyker chassis en carrosserieën voor de C8 Aileron zou gaan maken.

Maar CPP ging failliet en daarom acht Spyker zich niet langer gehouden aan de eerdere overeenkomst met LKD Lizings.

Op 8 juli aanstaande komt de zaak voor bij het hof in Leeuwarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten