vrijdag 22 mei 2015

Verrassend: Spyker blijft in surseance

En weer neemt de zaak rond het zieltogende Spyker een verrassende wending. De sportwagenfabrikant blijft vooralsnog in surseance.

De rechtbank Midden-Nederland in Lelystad besloot vrijdag in zijn uitspraak niet akkoord te gaan met de door Spyker voorgestelde regeling om zijn schuldeisers tegemoet te komen. Spyker-topman Victor Muller heeft zijn handen voorlopig nog niet vrij om verder te gaan met zijn onderneming.

Eén van de schuldeisers van Spyker stemde niet in met het crediteurenakkoord. Het is niet bekend wie. De rechter geeft hem ergens in de komende weken nog de kans op een zitting zijn bezwaren kenbaar te maken.

Een meerderheid van de schuldeisers stemde wel in met het voorstel van Spyker om zijn schulden deels te betalen. Dat vertelde een woordvoerder van de rechtbank op 13 mei, toen de zitting plaatsvond waar over het crediteurenakkoord werd gestemd. Victor Muller leek het weer voor elkaar te hebben en met zijn Spyker uit surseance te komen. Dat is dus voorlopig niet het geval.

Slikken of stikken
Spyker-Saab blog meldde eerder al dat voor de schuldeisers slikken of stikken is en dat de meeste van hen er fors bij inschieten. Schulden tot 12 duizend euro betaalt Spyker volledig terug. Voor grotere schulden biedt Spyker 12 duizend euro plus 10 procent van het meerdere. 

Partijen zoals het Pensioenfonds Metaal en Techniek, dat nog 165.000 euro tegoed heeft, en Sternlease waar Spyker voor 173.000 euro in het krijt staat, krijgen met het voorstel maar een schijntje terug. Maar een alternatief hebben de schuldeisers niet, want bij een faillissement van Spyker krijgen ze helemaal niets. Het crediteurenakkoord werd mogelijk dankzij een tot nu toe onbekend gebleven investeerder die na het faillissement nog 4,3 miljoen euro stortte.

Anders dan verwacht
Bij Spyker lijkt alles anders te gaan dan verwacht. Eerder draaide de rechter het faillissement van Spyker terug waardoor de sportwagenbouwer uit Zeewolde weer in surseance kwam. Een dergelijke gang van zaken komt niet vaak voor.

De werkzaamheden bij Spyker liggen al lange tijd stil. Auto’s worden er niet gemaakt en er is ook geen personeel meer in dienst. Spyker leidt een slapend bestaand, schreef bewindvoerder Henk Pasman in zijn verslag, want er is geen financiering om de activiteiten weer op te starten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten