woensdag 13 mei 2015

Schuldeisers stemmen in met voorstel Spyker

De schuldeisers van Spyker gaan akkoord met het crediteurenvoorstel van de sportwagenfabrikant. Vanmiddag, woensdag 13 mei, was er een stemming bij de rechtbank in Lelystad. Victor Muller heeft het weer voor elkaar: Spyker komt uit surseance.

De meerderheid van de schuldeisers heeft vóór het voorstel van Spyker gestemd, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Lelystad tegen Spyker-Saab blog. Zoals we eerder vandaag hebben uiteengezet, zien de schuldeisers nauwelijks iets terug van hun vordering op de sportwagenbouwer uit Zeewolde.

Spyker biedt 12.000 euro plus 10 procent van het meerdere voor crediteuren die een hoger bedrag bij Spyker hebben uitstaan. Dat is mogelijk dankzij een tot nu toe onbekend gebleven - investeerder die na het faillissement nog 4,3 miljoen euro stortte om een crediteurenakkoord mee mogelijk te maken.

Claims
De totale schuld van Spyker bedraagt 44 miljoen euro. De curator van de voormalige Britse dochter Saab Great Britain is de grootste schuldeiser met 24,9 miljoen euro. Met Saab GB is een aparte regeling getroffen binnen het akkoord, zoals we vanochtend toelichtten. Ook de curatoren van de Zweedse autobouwer Saab hebben een vordering. Zij claimen 2 miljoen euro.

Daarnaast zijn er nog handelsvorderingen die voor de holding van Spyker en de dochterbedrijven samen zo'n 14 miljoen euro bedragen, zo hebben we eerder becijferd.

Rechter besluit
De rechter in Lelystad moet nog een besluit nemen naar aanleiding van de zitting en de stemming van vandaag. Volgens de woordvoerder van de rechtbank is dat besluit volgende week vrijdag verwachten.

Als de rechter de crediteuren volgt in hun akkoord, dan is Spyker verlost van zijn schulden en komt de autobouwer weer uit surseance. Dan flikt Victor Muller het dus weer: vrij van schulden en zonder juridische belemmeringen: het zoveelste konijn uit zijn hoge hoed. Maar ook is hij verstoken van geld en personeel. Dus Spyker heeft nog lang geen levensvatbare toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten