Vertraging alom bij Saab. Niet alleen de salarissen, maar ook de halfjaarcijfers komen te laat.
Vol spanning zat iedereen te wachten op de halfjaarcijfers van Swedish Automobile, de moedermaatschappij van Saab. Maar in plaats van het dik pak cijfers kwam er een piepklein berichtje: het wordt een paar dagen later, woensdag de 31e augustus om precies te zijn.
Tamelijk schokkend om pas op het allerlaatste moment met het uitstel te komen. Maar zoals vaker bij Saab, is ook dit niet echt een verrassing. Toen het moederbedrijf nog Spyker heette en alleen maar sportwagens bouwde in de Flevopolder, ging het publiceren van cijfers ook niet altijd vlekkeloos.
Spyker kwam ooit pas na 9.00 uur met cijfers, terwijl de beurshandel al begonnen was en de resultaten bedoeld waren om voorbeurs te verschijnen. Dit tot verbazing van de financiële wereld. Er wordt immers maar zelden door beursfondsen zo laconiek omgesprongen met publicatie van deze belangrijke en koersgevoelige informatie.
Het uitstel van de halfjaarcijfer is de zoveelste parallel en déjà-vu tussen de gang van zaken bij -destijds- Spyker en -nu- Saab.
Geen geld voor salarissen
Voor vandaag staan ook salarisbetalingen op de agenda bij Saab. Ook daar is het maar de vraag of dat op tijd gaat lukken. Saab heeft aangegeven dat het benodigde geld er nog niet is om iedereen te betalen.
Het is al de derde maand op rij dat de salarisbetalingen problematisch verlopen. In juni gebeurde dat voor het eerst. De vakbonden waren woedend. Een maand later kreeg het fabriekspersoneel wel geld en het kantoorpersoneel niet. En nu is er weer niet voldoende in kas om uit te betalen.
Dat Saab zijn werknemers in de kou laat staan, heeft het vertrouwen in hun werkgever ernstig geschaad. Dat kan Saab lelijk gaan opbreken. Want faillissementsdreiging komt niet alleen van buitenaf - de leveranciers - maar ook van binnenuit.
Toen in juni de salarissen te laat kwamen, was vakbond IF Metall van zins om het faillissement aan te vragen. Via een faillissement zouden de werknemers een beroep kunnen doen op de staat om toch nog hun loon te krijgen. Saab heeft dat op het nippertje afgewend door geld aan te trekken via de verkoop van vastgoed.
De bereidheid om een faillissementsaanvraag in te dienen is er, weten we dus van een vorige keer. Saab is gewaarschuwd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten