vrijdag 20 mei 2011

Volgende week vrijdag, 27 mei, gaat de Saab-fabriek in Trolhättan weer draaien, beloofde Victor Muller donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Spyker Cars nv, dat sinds donderdag Swedish Automobile heet. Volgende week komt een delegatie van de nieuwe Chinese partner Pang Da op bezoek in Trolhättan. Muller wil hen graag een draaiende fabriek laten zien, zei hij. Op vrijdag moeten de eerste 100 auto's na zeven weken durende onderbreking weer van de band rollen.

Muller was optimistisch als altijd. Hooguit duurt het een of twee dagen langer, zei hij, maar dan draait de fabriek weer. Het is nu alsof het vrijdagmiddag is, zei Muller. Zodra er weer onderdelen zijn, wordt het weer maandagochtend. Alleen heeft er niet een weekend tussen gezeten, maar zeven weken.

Het eerste nieuwe geld van Pang Da is binnen. Afgelopen dinsdag kon Saab 30 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven. Twee weken geleden verschafte financier Gemini al een lening van 30 miljoen euro. Geld is er dus weer.

Maar het is de vraag of de toeleveranciers net zo staan te springen om weer te beginnen als Muller. Sommigen hebben personeel ontslagen omdat er geen orders van Saab meer kwamen. Voorzitter Sven-Ake Berglie van leveranciersvereniging FKG was verbolgen over de problemen bij Saab. Momenteel zit Saab om de tafel met zijn leveranciers. Die zullen behalve betaling van achterstallige rekeningen ongetwijfeld strengere voorwaarden eisen voor nieuwe leveringen. Hun vertrouwen is geschonden. Oude condities en oude betalingstermijnen zijn verleden tijd.

Veelzeggend was de manier waarop Muller de gesprekken met de leveranciers kenschetste. Het ziet er redelijk positief uit, zei Muller. Dat klint niet heel enthousiast.

Eerder al werden voorspellingen gedaan over de herstart van de fabriek. Die had deze week al zullen draaien, werd voorgespiegeld toen de deal met Hawtai rond kwam. De vertegenwoordigers van Hawtai zagen bij hun bezoek een slapende fabriek. Als dat het bezoek van Pang Da ook maar niet overkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten