dinsdag 19 januari 2016

Spyker geeft een levensteken


Spyker is weer aanwezig op de prestigieuze Autosalon van Genève en Victor Muller houdt een persconferentie. Komt Spyker met een elektrische sportwagen? En heeft de noodlijdende sportwagenfabrikant dan weer geld om iets te ondernemen?

Spyker staat in hal 2 op stand nummer 2143.
Het viel de redactie van Autovisie op dat oprichter en topman VictorMuller ook in het schema met persconferenties is opgenomen. Tegenover het automagazine laat Muller desgevraagd weinig los over het hoe en waarom.

We zullen doorgaan
Welk nieuws heeft Muller te melden? Hij zal willen laten zien dat Spyker nog bestaat. Want weet u nog: Spyker had uitstel van betaling aangevraagd, werd failliet verklaard, vocht dat succesvol aan bij de rechter, ging terug naar surseance, trof een schikking met zijn schuldeisers en ging daarna schuldenvrij weer verder. Er is hierover op dit blog uitgebreid bericht. De hele gang van zaken is typisch Spyker in casu Victor Muller. Waar het merendeel van de bedrijven in surseance failliet gaat, bewees Spyker zoals vaker door de niet aflatende inspanningen van Muller het tegendeel. We hebben het vaker gezegd: Spyker’s lijfspreuk ‘Nulla tenaci invia est via’ – ‘Voor de aanhouder is geen weg onbegaanbaar’ is tot zijn lijfspreuk verworden.

Wat heeft Muller op de Autosalon te laten zien en vertellen? De laatste keer dat hij met Spyker op de autobeurs stond (in 2013) toonde hij de B6 Venator. Dat moest een goedkopere Spyker voor een groter publiek worden. Daarna maakt Muller bekend dat Spyker zou gaan fuseren met Volta Volare, een bouwer van elektrisch aangedreven vliegtuigjes. Spyker ging voor groen en wilde een elektrische sportwagen op de markt brengen.

Muller zal ongetwijfeld een auto op zijn stand zetten. Wordt dat een elektrisch aangedreven B6 Venator of C8 Aileron, Spykers voorlaatste model? Of heeft Muller een aandrijflijn met ontbrandingsmotor voor de B6 Venator gevonden, want het was tot op heden niet bekend welk zescilinder motorblok de auto zou gaan voortstuwen. Op 1 maart weten we meer.

Geld
Maar heeft Muller dan weer geld om te ondernemen? Die vraag is misschien nog wel belangrijker dan welke auto hij in Genève laat zien. Sinds de overname (2010) en het faillissement (2011) van Saab ligt de productie bij Spyker vrijwel stil. Al het beschikbare geld ging naar Zweden en van de Spyker C8 Aileron zijn maar een handvol exemplaren gebouwd. De B6 Venator kwam niet verder dan de prototypefase.

Er zijn 2 scenario’s mogelijk. Of Victor Muller heeft weer ergens een investeerder gevonden die bereid is geld in zijn plannen te steken. In de pakweg vijftien jaar dat Spyker bestaat is het zoeken naar en vinden van geld wel de grootste kwaliteit van Muller gebleken. Telkens wist hij weer iemand te overtuigen geld in zijn verliesgevende autofabriek te stoppen. Als Muller weer serieus auto’s wil gaan maken dan zijn daar miljoenen euro’s voor nodig. Wie wil die voorschieten? Gezien Spyker’s geschiedenis van een gebrekkige betaling van rekeningen zullen toeleveranciers eisen dat Spyker op voorhand betaalt. Daar is veel geld voor nodig.

Of Victor Muller heeft nog geen geld en blaast in Genève het verhaal van Spyker alvast nieuw leven in. Hij zal vertellen dat Spyker weer helemaal terug is, presenteert een nieuwe auto die – voor de zoveelste keer – Spyker naar winst moet rijden en probeert daarmee kopers en investeerders te overtuigen. In Nederland ervaart Muller veel hoon vanwege het turbulente bestaan van Spyker, maar de potentiële klant of investeerder in Rusland, China, het Midden-Oosten of de Verenigde Staten weet daar niet van of maalt er niet om en vindt Muller’s verhaal over de heritage en craftmanship van zijn auto’s fantastisch. Slim maakt hij gebruik van de geschiedenis van het oude Spyker (in 1926 failliet gegaan) zonder dat het hedendaagse Spyker daar ook maar iets mee te maken heeft. Spyker-Saab blog gaat voor dit laatste scenario.

Eerst zien, dan geloven
Het is moeilijk om niet meteen sceptisch dan wel cynisch te zijn bij de zoveelste wederopstanding van Spyker. Muller herhaalt een kunstje. In het verleden was hij elk jaar op de Autosalon van Genève aanwezig om op deze belangrijke autobeurs met nieuws te komen. Hij presenteerde nieuwe modellen waar later echter niet veel meer van werd vernomen. De Spyker D8 Peking-to-Paris – Spyker’s super SUV avant la lettre in 2006 –, de Spyker C12 Zagato – met een carrosserie van de bekende Italiaanse ontwerper Zagato in 2007 - en de eerder genoemde B6 Venator om er slechts drie te noemen, hebben het stadium van serieproductie nooit bereikt.

Meestal ontbrak het Spyker aan geld om het prototype verder te ontwikkelen of verslikte Spyker zich in de technische ontwikkeling. Want een prototype op een beursvloer zetten is één, die auto verder ontwikkelen en rijdend krijgen is twee.

Wie gaat Spyker helpen om zijn nieuwe auto te maken? Personeel heeft Spyker niet meer, dat is januari 2015 tijdens de financiële problemen ontslagen. De fabriek in Zeewolde is verlaten en de productie is verplaatst naar de opvolger van Coventry Prototype Panel, een Brits autoproductiebedrijf waarmee Spyker eerder samenwerkte en dat eerder failliet ging. Spyker is te klein en heeft niet de technische kennis in huis om alles zelf te doen. Volta Volare dan? Spyker-Saab blog heeft al eerder zijn twijfel geuit over Volta Volare als serieuze partij om elektrische auto’s mee te gaan maken.

We geven Victor Muller het voordeel van de twijfel. We zijn benieuwd naar Spyker’s verhaal in Genève en luisteren kritisch. Verhalen mogen mooi zijn, maar dit verhaal moet ook een hoog gehalte aan realisme bevatten. Waar Muller eerst gelooft en later wel ziet is het bij Spyker toch echt eerst zien, dan geloven.