woensdag 18 januari 2012

Oude getrouwen laten Muller in de steek

Dat Victor Muller veel bondgenoten verslijt wisten we, maar nu verdwijnen er wel heel veel tegelijk. Alle commissarissen en medebestuurder/CFO Rob Schuijt stappen met onmiddellijke ingang op bij Swedish Automobile (hierna wordt deze holdingmaatschappij gewoon weer Spyker genoemd - zoals voorheen- omdat er na het faillisement van Saab weinig Zweeds meer aan is).

Het opvallendst is het vertrek van president-commissaris Hans Hugenholtz. Hij was vanaf het prille begin bij Spyker betrokken. Zo investeerde hij in Spyker vóór de beursgang en nam hij met Spyker deel aan de 24 Uur van Le Mans. Bij de beursgang in 2004 werd hij commissaris en later president-commissaris. Hij gold als vertrouweling van Muller en is net zo'n grote autofanaat.

Ongebruikelijk
Voor een beursfonds is het zeer ongebruikelijk dat bij een conflict de bestuurder wint in plaats van de commissarissen. Alleen bij een verwoede machtsstrijd gebeurt zoiets. De commissarissen houden toezicht en grijpen in als het in hun ogen niet goed gaat. Desnoods vervangen ze het bestuur. Niet andersom.

Wie de historie van Muller kent, zal niet echt verrast zijn dat juist hij erin slaagt zijn commissarissen te wippen. In de afgelopen tien jaar heeft hij een spoor van zakenpartners en investeerders achter zich gelaten met wie hij eerst dikke maatjes was maar die vroeg of laat in ongenade vielen. Dat begon al met Spyker-ontwerper Maarten de Bruijn. En later onder andere Michiel Mol. Een CFO houdt het de laatste jaren bij Spyker gemiddeld één jaar vol. Er zijn maar weinig mensen die overweg kunnen met Mullers zeer dominante stijl. Hugenholtz heeft het dus bijzonder lang uitgehouden naar de maatstaven van Muller.

Conflict
De kern van het conflict spitst zich toe op de toekomst van Spyker. Nu Saab weggevallen is, en de verkoop van Spyker op zich laat wachten, lijkt Muller ervoor te kiezen om zelf met Spyker verder te gaan. Daarbij haalt hij zijn oude truc weer tevoorschijn: een kwakkelend bedrijf oppoetsen door er een ander bedrijf bij te kopen met geld van een externe investeerder. De overname van Saab was net zo'n vlucht naar voren.

Het lijkt erop dat Mullers getrouwen genoeg hebben van zijn ondernemingsmodel dat gebaseerd is op wankele projecties en aannames. Ze zullen hem gewaarschuwd hebben, het hem afgeraden hebben en geprobeerd hem op andere gedachten te brengen. Maar dat lukt niet bij Muller. Als hij ergens in gelooft, is hij daar niet van af te brengen. Iedereen die niet met hem meegaat in zijn ideeën, laat hij vallen. Nu dus zelfs al zijn naaste collega's in de top. Waaronder een van zijn oudste getrouwen. Muller staat er weer alleen voor. Net als op het laatst bij Saab.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten