maandag 29 februari 2016

8 Vragen voor Victor Muller over de Spyker C8 Preliator

Spyker onthult dinsdag een nieuw model op de Geneva International Motor Show: de C8 Preliator. Maar los van de show moet Victor Muller duidelijke antwoorden op een aantal cruciale vragen geven. Die gaan over een geloofwaardig voortbestaan van Spyker. Spyker-Saabblog stelt alvast de vragen èn geeft antwoord.

Goh, Spyker bestaat nog. Het was toch failliet?
Nee. De introductie van de Preliator op de Geneva International Motor Show of Autosalon van Genève is de - zoveelste - wonderbaarlijke herrijzenis van het automerk. De recente geschiedenis in een notendop: Spyker vroeg begin december 2014 uitstel van betaling aan, werd op 18 december failliet verklaard, vocht dat in januari 2015 succesvol aan bij de rechter, ging terug naar surseance, trof in mei 2015 een schikking met zijn schuldeisers en ging vanaf juli schuldenvrij weer verder. Een praktisch probleem doemde op toen Spyker in oktober 2015 het pand in Zeewolde moest verlaten na een herhaaldelijk opspelende huurachterstand.

Wat is de Spyker C8 Preliator precies?
Een nieuw levensteken van Spyker dat hiermee voor het eerst sinds de perikelen rond de surseance weer de schijnwerpers opzoekt. Het is een nieuw model waarvan de teaser foto die Spyker zelf verspreidde weinig prijsgaf. Totdat dit weekend een spy foto van de Preliator opdook op internet, gemaakt tijdens de opbouw van de Spyker-stand op de beursvloer. Die foto laat een auto zien die erg veel gelijkenis vertoont met de C8 Aileron. De afmetingen, de grote lijnen van de carrosserie, het silhouet, dat ademt allemaal het Spyker dat we kennen. Het lijkt een aangescherpte, bijgepunte Aileron met net even wat andere accenten hier en daar.

Waarom ineens deze Preliator?
Victor Muller wil met dit nieuwe model de aandacht weer op Spyker vestigen. De Preliator is een lokkertje, want nieuws betekent aandacht. Aandacht die Muller met zijn bestaande modellen, de C8 Aileron en de B6 Venator, misschien niet zou hebben gekregen. Maar feitelijk heeft Spyker nog geen nieuw model nodig, want die twee bestaande modellen zijn nooit tot wasdom gekomen. Van de Aileron zijn naar verluidt tot dusver zo'n 6 exemplaren gebouwd. De Venator heeft nooit het productiestadium bereikt. 

Wat gaat Spyker met de Aileron en de Venator doen?
Spyker introduceerde de C8 Aileron in Genève in 2009 en vier jaar later, in 2013 debuteerde de B6 Venator. De Aileron was de opvolger van de C8 Laviolette (coupé) en C8 Spyder (cabriolet). De Aileron had een lange wielbasis om een automatische versnellingsbak te kunnen monteren, maar deelde veel techniek met de bestaande C8, waaronder het 4.2 liter V8-motorblok van Audi. Dit model moest de autofabrikant eindelijk naar winst rijden, zo beloofde Muller destijds.
De B6 Venator was een goedkoper ‘instapmodel’ met een zescilinder onder de kap. Ofschoon die kap op de Autosalon van 2013 niet openging, met stevige discussie over de productierijpheid van de auto tot gevolg. Tot op heden heeft Spyker niet verteld welke motor de Venator voortstuwt. Al direct na de onthulling zagen autokenners dat de Venator wel heel erg veel overeenkomsten vertoonde met de Artega GT, het geesteskind van een klein Duits sportwagenmerk dat kort tevoren failliet was gegaan.

Waar gaat Spyker de Preliator fabriceren?
Niet in Zeewolde, want daar zit Spyker dus niet meer. Spyker is momenteel niet meer dan een klein kantoortje boven een kapperszaak in Blaricum. De productiegereedschappen zijn verplaatst naar Envisage, het voormalige Coventry Prototype Panels (CPP) in de gelijknamige Britse plaats. Spyker heeft ook geen personeel meer. Tijdens de afwikkeling van het faillissement in januari 2015 is alle personeel ontslagen. Het terugdraaien van het faillissement had daar geen invloed op, want dat was puur een juridische kwestie.
Veel mensen denken dat door het terugdraaien van het faillissement en het schuldenvrij geraken, Spyker weer back in business is. Zij vergeten dat Spyker momenteel praktisch gezien helemaal niet in staat is om in eigen huis een auto te bouwen: het heeft geen eigen huis en ook geen eigen personeel.

De enige mogelijkheid om auto’s in elkaar te zetten is met behulp van een partner zoals Envisage. Hiermee heeft Spyker een lange relatie, want voorganger CPP leverde de chassis en het plaatwerk voor de eerste Spykers en het bouwde alle prototypes van de nieuwe modellen. Envisage is de meest logische partner voor Spyker om auto’s in elkaar te zetten. Maar grote aantallen kunnen het niet worden, want Envisage doet alleen kleine series en one-offs.
Is de Preliator elektrisch aangedreven, want Spyker wilde toch elektrische auto’s maken?
Toen Spyker de Preliator aankondigde, ging het idee leven dat het wellicht een elektrisch aangedreven auto zou worden. Dit vanwege de vorig jaar aangekondigde fusie  met de kleine Amerikaanse fabrikant van elektrische vliegtuigjes Volta Volare. Die samenwerking moest leiden tot een elektrisch aangedreven Spyker, maar daar is tot op heden niets meer over gehoord.

Wat voor motor wordt het dan wel?
Spyker geeft zelf een hint met de naamgeving van de auto - C8 Preliator – dat het om een verbrandingsmotor gaat. Van oudsher geeft bij Spyker het cijfer in de naam het aantal cilinders aan. Er ligt dus een achtcilinder motorblok in de auto. Overigens wordt ook de C in de naam ook gehandhaafd, en dan is het doortrekken van de lijn vanaf de C8 Laviolette en Spyder naar de C8.

De vraag welke achtcilinder het is, lijkt nog makkelijker te beantwoorden. Spyker is te klein om zelf motoren te ontwikkelen en gebruikt sinds jaar en dag de 4.2 liter V8-motoren van Audi die echter inmiddels enkele generaties achterlopen bij wat Audi tegenwoordig zelf gebruikt. Spyker had nog een voorraad van enkele tientallen van deze V8's staan. Maar als het een ‘highly exclusive super sports car’ wil zijn – zoals Muller beweert – dan zal Spyker toch echt met een nieuwere motor op de proppen moeten komen.

Heeft Spyker geld om de Preliator in ontwikkeling en productie te nemen?
Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. Een prototype op de beursvloer zetten is niet zo heel moeilijk. De auto daarna verder ontwikkelen, rijklaar maken en in productie nemen is een ander verhaal. Spyker heeft een geschiedenis van nieuwe modellen die het met veel tamtam lanceerde, maar waar later niets meer van is vernomen. De beroemdste is de D8 Peking-to-Paris super sports utility vehicle, die dit jaar zijn tienjarig jubileum viert. Dat wil zeggen, als concept car die er nooit is gekomen. Er is getest en er is een mule gebouwd, in samenwerking met Lotus, maar productieklaar is de mastodont nog lang niet.

Investeerders zijn in de loop van de jaren allemaal afgehaakt. De laatste kansrijke partij kwam naar voren in het kielzog van de zoektocht naar investeerders in Saab, waar Spyker in 2010-2011 eigenaar van was. De Chinese autobouwer Youngman is de laatste die destijds vele miljoenen euro’s beloofde, maar die zijn uiteindelijk nooit volledig overgemaakt naar Zeewolde.

Om Spyker weer echt tot een volledig functionerende autofabrikant op te bouwen, is in de huidige situatie tot wel 50 miljoen euro nodig, vertelde curator Henk Pasman, die het faillissement begeleidde, eerder tegen Spyker-Saab blog. Wie is bereid om dat in Spyker te investeren? Bij banken hoeft Muller niet meer aan te kloppen. En er is op voorhand veel geld nodig, want met de roerige geschiedenis van Spyker met een voortdurend tekort aan geld zullen toeleveranciers eisen dat Spyker vooraf de rekening betaalt voordat er onderdelen worden geleverd.

Overtuigen
Het gaat dinsdag op de prestigieuze Geneva International Motor Show bij Spyker niet alleen om de buitenkant, maar vooral om de binnenkant. Niet om het uiterlijke vertoon van de Preliator, maar om de onderhuidse techniek en het bedrijfsmodel achter de auto.

Het tekent Victor Muller dat hij het blijft proberen met Spyker. Met - zoals het er nu naar uitziet - een doorontwikkeling van de C8 Aileron is de C8 Preliator op dit moment met de beperkte technische en financiële middelen het hoogst haalbare voor Spyker. Maar zolang Muller bovenstaande vragen niet overtuigend kan beantwoorden en niet de benodigde miljoenen euro’s weet binnen te halen, kunnen we de C8 Preliator bijschrijven op het lijstje waar ook de D8 Peking-to-Paris, de C12 Zagato en de B6 Venator op staan: leuk bedacht, nooit wat geworden.

1 opmerking:

  1. Vind het echt zonde dat Spyker niet meer is wat het was. Vond het wel mooi dat een Nederlandse autofabrikant zulke auto's op de markt bracht. en Spyker ook een tijd in de Formule 1 heeft mee gedaan. Vind zulke auto's spectaculair maar zelf rijd ik gewoon een fijne Nissan Qashqai

    BeantwoordenVerwijderen